Jakiś czas temu przygotowaliśmy dla Ciebie dwa artykuły mówiące o tym jak wypromować restaurację w celu dotarcia do nowych klientów:
Nie wspomnieliśmy jednak o okresie świątecznym, zwłaszcza od Wigilii do Sylwestra. To idealny czas, aby utrzymać liczbę zamówień, a także ułatwić swoim klientom spokojny wypoczynek w tym czasie.
Zaoferuj swoim klientom przygotowanie za nich potraw Wigilijnych oraz świątecznych, a także dań na domowego Sylwestra. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozszerzyć taką ofertę w przyszłości na imprezy firmowe oraz inne okazje.
Jak jednak dotrzeć do klientów z informacją o cateringu świątecznym? Jak się do tego przygotować, aby zapewnić najwyższy poziom usług i zadowolić klientów? Już podpowiadamy!
Tradycja Wigilijna jest podobna w większości domów, jednak potrawy na świątecznym stole mogą się różnić. U jednych obowiązkowo są pierogi i kutia, a inni skupiają się bardziej na urozmaiceniu dań rybnych. W jednym domu kolację zaczyna się od barszczu z uszkami, w innym z kolei od zupy rybnej lub grzybowej z łazankami.
Dlatego warto poznać dania świąteczne w różnych rejonach i inne potrawy niż są w Twojej rodzinie. Oczywiście nie przesadź z ich liczbą, aby uniknąć sytuacji, że mniej popularną zupę migdałową z Kresów zamówi tylko jedna rodzina.
Gdzie znaleźć takie informacje? Oczywiście w internecie, ale możesz też zapytać o to swoich znajomych lub klientów i fanów w mediach społecznościowych.
Podobnie zrób z przekąskami i daniami na Sylwestra oraz na inne okazje.
Przygotowanie specjalnego menu to jedno, ale równie istotne jest wypromowanie Twojej nowej oferty obecnym, jak i nowym klientom.
Możesz to zrobić na kilka sposobów:
Niezbędne jest również opublikowanie menu w Internecie. Umieść je we wszystkich miejscach w jakich jest Twoja zwykła oferta, szczególnie na:
Wspominaliśmy już w poprzednich wpisach, że jemy oczami. Dlatego też podejdź do tematu z należytą starannością. Zdjęcia możesz zrobić sam, nawet telefonem, ale koniecznie zadbaj o naturalne światło, kompozycje i przyjemne dla oka udekorowanie dań.
Catering wigilijny nie jest w Polsce jeszcze bardzo popularny. Przedstaw zatem dlaczego warto z niego skorzystać, bo przecież:
Koniecznie jak najdokładniej oszacuj, w jakiej ilości będziesz potrzebował poszczególne składniki do przygotowania potraw świątecznych czy cateringu na Sylwestra. Nawet jak coś zostanie część z nich będziesz mógł zamrozić albo przygotować więcej porcji i zawieźć je do organizacji przygotowujących kolacje dla biednych.
Nawet najlepiej przygotowany catering świąteczny może zostać zniszczony przez zaniedbanie kwestii dostawy z Twojej restauracji. Dlatego koniecznie poinformuj swoją firmę dostarczającą dania na wynos o zwiększonej liczbie zamówień lub zatrudnij na ten czas więcej kurierów. Pamiętaj, aby nie korzystać z firm, na których kiedyś zawiodłeś się Ty lub Twoi lkienci. Z kolei Twoi własni kurierzy powinni dobrze znać miasto i być odpowiedzialni.
Jeśli nie masz swojego kuriera to jednak najlepiej skorzystać z doświadczonych dostawców zewnętrznych działających na inteligentnych systemach do optymalnego planowania tras i umożliwiających śledzenie zamówień.
W DeliGoo nasz system oparty jest o zaawansowane technologie uczenia maszynowego, który w automatyczny sposób dba o najskuteczniejszy i błyskawiczny sposób dostaw. Posiadamy flotę różnych pojazdów, a nasi kurierzy wiedzą jak istotne jest przyjazne nastawienie do klienta i uśmiech.
Skontaktuj się z nami, a pomożemy Ci dostarczyć potrawy świąteczne do klientów dbając o jak najwyższy poziom usług i skuteczną dostawę zamówień.